Ťažba ropy v Líbyi stále klesá a vyvoláva finančnú krízu

29.12.2014 Celý región

Benghází 29. decembra (TASR) - Ťažba ropy v Líbyi opäť klesla v dôsledku explózie ropných nádrží v najväčšom exportnom termináli as-Sidr a vytvorila novú dieru v dolárových devízových rezervách. Informovala o tom agentúra Reuters.

Líbya teraz prežíva na 128.000 bareloch ropy denne z ropných polí pripojených k prístavu Hariga. Ďalšie dva dôležité prístavy - as-Sidr a Ras Lánúf - sú ochromené bojmi.

Celková ťažba, vrátane podmorských polí, dosahuje 350.000 barelov denne, čo je len zlomok z 1,6 milióna barelov, ktoré Líbya ťažila pred vypuknutím občianskej vojny v roku 2011. V súčasnosti pracujú len dve rafinérie, no nie je jasné, koľko ropy môže ísť na export. Ak vôbec nejaká.

Ropné nádrže v prístave as-Sidr boli pod paľbou dva dni po tom, čo raketa jednu z nich zasiahla a zničila viac než dvojdňovú produkciu ropy. Líbya okamžite požiadala Taliansko, Nemecko a USA, aby poslali hasičov.

Centrálna líbyjská banka varuje, že prudký pokles ťažby ropy a jej cien vyvoláva čoraz tvrdší finančný tlak, najmä v dôsledku rozširujúceho sa deficitu a vyčerpávania devízových rezerv.
 

Vyberte región